Waarom een Mobielvriendelijke Website Tegenwoordig Essentieel is

7 november 2017

Mobielvriendelijke website

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom het zo belangrijk is om een mobielvriendelijke website te hebben? Misschien twijfelde u wel of u dat echt nodig had. Zou u hiermee echt klanten mislopen? Het antwoord hierop is ja! In de afgelopen jaren hebben steeds meer bedrijven hun website voor mobiel geoptimaliseerd. En dat is een hele slimme zet geweest. Waarom? Dat leest u in dit artikel.

Wat is een mobielvriendelijke website?

Mobielvriendelijk houdt in dat een website correct wordt weergegeven op mobiele telefoons. De website past zich aan aan het scherm waarop het getoond wordt. Zo’n website wordt ook wel een responsive website genoemd, omdat het reageert op de breedte van het scherm. Zo wordt de website dus op elk apparaat, met welk scherm dan ook, perfect weergegeven.

Responsive website

Sinds responsive webdesign voor het eerst werd geïntroduceerd in 2010 is er veel veranderd. In die tijd was het hebben van een responsive website een luxe. Tegenwoordig is het onmisbaar.

3 redenen waarom elke website mobielvriendelijk zou moeten zijn

U heeft vast wel een vermoeden waarom het belangrijk is dat uw website mobielvriendelijk is. Maar waarom is dit nu zo essentieel? Wij geven u drie redenen.

1. Uw website wordt waarschijnlijk meer bekeken op mobiel dan op desktop

In 2016 steeg het mobiele internetgebruik voor het eerst boven het desktop internetgebruik uit. In 2017 is het internetgebruik door mobiele gebruikers gestegen tot 53% en de verwachting is dat dit percentage zal toenemen. In onderstaande grafiek wordt dit weergegeven.

Mobiel internetgebruik

Niet iedereen heeft altijd een desktop computer binnen handbereik. Bijna iedereen heeft echter wel een mobiele telefoon op zak. Mobiele internetgebruikers verwachten van websites die zij bezoeken dat deze goed werken op hun smartphone. Als uw website dus niet geoptimaliseerd is voor mobiel, dan zal meer dan de helft van uw bezoekers uw website als ouderwets ervaren en mogelijk snel afhaken.

2. Google geeft voorrang aan mobielvriendelijke websites

Ook bij Google is men zich bewust van de statistieken. In 2013 begon Google met het aanraden van responsive webdesign voor tablets en smartphones. Veel webbouwers maakten in die tijd namelijk aparte websites voor desktop en mobiel. Het internetadres voor de mobiele omgeving was dan http://m.website.nl. Dit is voor websitebeheerders erg onhandig, maar ook voor Google zelf. Een responsive website behoeft slechts één internetadres wat gunstiger is voor de zoekmachines en ook betere zoekresultaten oplevert.

Sinds april 2015 laat Google responsive websites dan ook hoger scoren in de zoekresultaten. Waarom zou Google dat doen, zou je misschien denken. Zij willen dat hun bezoekers de beste websites te zien krijgen en mobielvriendelijkheid is volgens Google een belangrijke factor hiervoor.

3. Het geeft uw klanten de beste ervaring

Omdat de meeste bedrijven tegenwoordig een mobielvriendelijke website hebben, verwachten klanten dat ook bij u! Uw website is bovendien het visitekaartje van uw bedrijf op internet en deze verdient een professionele uitstraling. Daarnaast wilt u uw bezoekers natuurlijk de beste beleving geven en de informatie laten vinden waar zij naar op zoek zijn. Als uw website responsive is, vinden zij sneller wat zij nodig hebben en zullen zij niet afhaken.